Tillykke til en pionér

Med utrætteligt engagement, vovemod og stædighed fik hun sat rehabiliteringen af torturofre på den internationale dagsorden. DIGNITYs grundlægger Inge Genefke fylder 79 år i dag.

Inge Genefke er en stålsat kvinde, der har viet sit liv til kampen mod tortur. Hun har rejst kloden rundt, besøgt fængsler og flygtningelejre, oplevet trusler på livet, militærkup, mødt store verdensledere, været i audiens hos Paven og modtaget et hav af hæderspriser. Og så har hun, vigtigst af alt, lyttet til og behandlet hundredevis af torturofre.

Igennem langt størstedelen af sin karriere som læge har hun nemlig kæmpet for torturofres rettigheder og været spydspids for den internationale rehabilitering af torturofre.

I begyndelsen af 70’erne var hun med til at skabe Amnestys første danske lægegruppe, der havde til opgave at dokumentere brugen af tortur rundt omkring i verden. Første gang hun blev konfronteret med et konkret vidnesbyrd var, da hun modtog billeder af en sydafrikansk mand, der var blevet tortureret ihjel. På billederne kunne man se, hvordan han havde været fastspændt og forsøgt at komme fri. Og hvordan han var blevet brændt under torturen.

"Jeg græd ikke, da jeg sad hos ham (retsmediciner Sigurd Riber Albrectsen, der hjalp med at analysere billederne red.), men det gjorde jeg, da jeg kom hjem. Hvis jeg i dag ser billeder af mennesker, som er torteret ihjel, giver jeg mig ikke til at græde, som jeg gjorde dengang, for nu ved jeg, hvad jeg skal gøre (…). Man skal sætte aktioner i gang", fortæller Inge Genefke i Thomas Larsens portræt af hende fra 2005.

Som læge insisterede Inge Genefke fra begyndelsen på, at hun ikke blot ville dokumentere de grusomheder, mennesker blev udsat for. Hun ville også tilbyde dem behandling, så de kunne få chance for at komme på fode igen. Det blev begyndelsen på DIGNITY (dengang RCT), der med hjælp fra en række danske fonde udsprang af lægegruppen som selvstændigt rehabiliteringscenter – det første af sin slags i verden.

I de første par år holdt RCT til i et par lokaler på Rigshospitalet. De første ofre kom hovedsageligt fra Latinamerika og Grækenland. Inge Genefke fortæller om opstarten i Thomas Larsens portrætbog:

"De første ofre hjalp os med at udvikle rehabiliteringsprogrammet, og vi sørgede for at give alle vores erfaringer videre. (…) Grundidéen var at sammensætte et team af behandlere, som kunne støtte ofret hele vejen rundt, og det virkede."

Siden 1982 er DIGNITY vokset og organisationen tæller nu over 160 medarbejdere, der arbejder med forebyggelse af tortur og rehabilitering af torturofre. Derudover har Inge Genefke været med til at grundlægge søsterorganisationen IRCT (International Rehabilitation Council for Torture Victims), der i dag er verdens største paraplyorganisation for torturrehabiliteringscentre.

Det kan ikke gøres op i tal, hvor mange tusinde mennesker hun har gjort en forskel for.

På vegne af dem alle – og os her i DIGNITY - skal lyde en stor tak og et stort tillykke med fødselsdagen!

Thomas Larsens bog: Inge Genefke – portræt af en ildsjæl, udgivet i 2005 v. Lindhardt og Ringhof.

KOMMENDE EVENTS

No Events are found.