Oprejsning og kompensation vil være en sejr

Advokaten Haya Al Abbady repræsenterer en efterladt familie i en sag om tortur og mishandling under politiets varetægt. Afgørelsen vil kunne ændre praksis for lignende sager.

Af Maja Christine Wester

Haya sidder afventende, tilbagelænet. Hendes ansigt og positur udtrykker ro og styrke. Hvis jeg var i den ulykkelige situation, at skulle have brug for en advokat, så ville jeg meget gerne have hende ved min side. Hun er en del af Noor-netværket under organisationen Mizan for Law, som består af ca. 60 advokater fra hele Jordan. Mizan har afholdt træninger for advokaterne, bl.a. i hvordan en tortursag føres, og internationale konventioner mv. som en del af Karama-programmet, som er teknisk støttet af DIGNITY.

Haya har haft mange svære sager, fortæller hun. Hun var bl.a. involveret i en sag, hvor en kvinde ønskede at anlægge sag om politivold begået under en anholdelse af hendes søn. Den offentlige anklager, hun gik til, ville først ikke tage sagen og sagde, at hun skulle gå til politianklageren.

“Den offentlige anklager kendte ikke til reglerne ved den her slags sager, så jeg tog Justitsministeriets manual med og viste ham, at det faktisk var under hans jurisdiktion,” siger Haya.

Manualen, som Haya refererer til, er udviklet af det jordanske justitsministerium under antitorturprogrammet Karama og gennemgår procedurer for dommere og offentlige anklagere i sager om tortur og andre overgreb. I udviklingen af manualen har DIGNITY bidraget med teknisk sparring. Haya opsummerer:

 ”Bare det at få registreret sagen, føltes som en sejr.”

De sagde, at han var faldet ned af en trappe

En anden sag, Haya er advokat på, rummer også udfordinger. Her har familien til en nu afdød mand anlagt sag om den mishandling, de mener fandt sted, mens han var i politiets varetægt. Den efterladte familie sidder sammen med os: En kvinde og hendes nu voksne søn. Da sønnen i sin tid kom til Mizan, for at få hjælp til at indgive sagen og føre den, var han 12 år. Det var i 2009.

”Min mand havde en butik, hvor han solgte møbler. Han gik til politiet for at betale en bøde og i den forbindelse fænglsede politiet ham i tre dage. Så blev jeg ringet op om, at han lå i koma,” fortæller kvinden.

Han vågnede heldigvis fra komaen, men han var ikke den samme, og han havde men:

”Da han vågnede op igen, kunne han ikke huske noget, og han havde lammelser i kroppen. Hospitalet rejste en sag mod ham, for at få ham til at betale for hospitalsopholdet.”

Og politiet fralagde sig ansvar: “De sagde, at han var faldet ned af en trappe.”

Det er dog ikke, hvad familien tror fandt sted og hvad de forsøger at bevise for domstolen:

“Min mand havde en slags allergi, som han tog medicin for. Mens han var tilbageholdt fik han et anfald, fordi han ikke fik medicinen, og politiet troede, at han lod som om, og begyndte at slå ham. Selv om han havde slemme skader efter det, blev han blot transporteret med en almindelig fangetransport til hospitalet.”

Det, der skete har haft store konsekvenser for familien:

”Det har psykologisk påvirket børnene, f.eks. får en af mine døtre lægehjælp, fordi hun nogen gange besvimer. Økonomisk set kom vi også i problemer, for vi var nødt til at lukke butikken og på det tidspunkt var børnene små.”

En sag der vil kunne danne præcedens

Sagen har nu været undervejs i mange år, men både familien og Haya håber på, at der i løbet af de næste par måneder vil falde en afgørelse:

“Vi anlagde sag for at få oprejsning og kompensation, for hvad der skete med min mand, mens han var i politiets varetægt. Sagen er stadig ikke afgjort, men forhåbentlig får vi en positiv kendelse om ikke lang tid.”

Afgørelsen er selvfølgelig af største vigtighed for familien, men sagen har også stor national betydning. En positiv afgørelse for familien vil nemlig danne præcedens, altså ændre praksis for lignende sager i fremtiden, forklarer Haya:

“Hvis familien får oprejsning og kompensation vil det være en sejr for hele Jordan. Det vil være første gang, at der gives kompensation i en sag, som denne.”

IFH:

IFH er DIGNITYs jordanske partner i rehabiliteringsprogrammet Tilbage til livet – Mellemøsten og Nordafrika, som fokuserer på behandling af torturoverlevere. Siden 2008 har DIGNITY støttet IFH via videreuddannelse af organisationens ansatte, bl.a. i korttidsterapier og supervisionsteknikker.

Programmet er finansielt støttet af Udenrigsministeriet under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP).

KOMMENDE EVENTS

No Events are found.