Nu kan jeg følge mine børn i skole

For 17 år siden flygtede Alammari og hans familie fra det hemmelige politi i Irak. Siden har traumer, angst og smerter præget deres hverdag i en sådan grad, at Alammari til sidst helt isolerede sig fra omverdenen og sine egne børn. Nu får Alammari, hans kone og deres to yngste børn hjælp af DIGNITY.

Foto: Modelfoto.

Af Kirsten Dall Hjøllund

Alammari er 53 og bor i Rødovre med sin kone og familiens to yngste børn. En søn på 8 og en datter på 13. De begyndte i familiebehandling i DIGNITY i januar, og han fortæller om, hvilken forskel hjælpen har gjort.

- Der er stor forskel på, hvordan vi har det sammen som familie nu. Der er meget mere stabilitet i familien nu. Meget mere sjov.

Alammari og hans familie har boet i Danmark i 17 år. De er flygtet fra deres hjemby Kut i Irak, hvor de blev de forfulgt af det hemmelige politi.

Alammari er uddannet ingeniør, men havde i mange år en frugt- og grønthandel i Danmark. I løbet af årene har Alammari og hans kone været igennem flere forskellige behandlingsforløb i det psykiatriske system, men intet lod til at kunne lindre familiens traumer og problemer.

- Jeg havde det meget dårligt, inden jeg kom her ind. Jeg havde mange smerter, og jeg var hysterisk hele tiden. Jeg hørte stemmer og havde meget angst. Jeg turde ikke gå uden for min dør, fordi jeg var bange for at møde andre mennesker. Samtidigt var der ekstremt meget pres på os fra den kommune, vi boede i på det tidspunkt, og det gjorde kun, at jeg fik det endnu dårligere, fortæller familiefaren Alammari.

Som at blive omfavnet af en stamme
Det var Alammaris kone, der først blev henvist til DIGNITY. Men hun fortalte behandlerne om sin mands lidelser, og det blev derefter besluttet, at de skulle i terapi sammen. Mor, far og de to hjemmeboende børn.

Herefter har de fået hjælp af en psykolog, en fysioterapeut og en socialrådgiver.

- Det føles som vi er en lille kernefamilie med problemer, som bliver omfavnet af en stamme. Vi følte, at DIGNITY er vores stamme, og de gjorde alt hvad de kunne for at hjælpe os, forklarer Alammari.

I forløbet har familien for eksempel fået gode råd til, hvordan de skal kommunikere. Også om de svære ting. Før forsøgte Alammari og hans kone nemlig at skjule, hvordan de havde det. Og det førte til, at faren isolerede sig fra sine børn.

- Det er nemmere nu at tale om de svære ting – også med vores børn. For eksempel led vores yngste søn meget af angst og var bange for at miste os. Men nu kan vi tale med ham om det, og fortælle ham, at vi er der for ham, siger Alammari.

Selv har han fået hjælp til at tackle den skyldfølelse, han i mange år har båret rundt på.

- Psykisk led jeg af en kæmpe skyldfølelse og følelse af, at jeg har svigtet min familie. Jeg følte, at det var min skyld, at min familie havde det dårligt. Nu er jeg blevet hjulpet til at forstå, at det ikke er min skyld. Jeg er syg. Og min sygdom er med til at gøre, at jeg føler den skyldfølelse. Nogen gange kommer følelsen igen, men jeg ved nu hvordan jeg skal stå imod den, siger han.

Alammari har med hjælp fra DIGNITYs behandlere forladt den isolerede tilværelse på sit værelse. Familien spiser sammen, og Alammari er begyndt at følge sine børn i skole.

- Hvis vi havde været alene, havde vi ikke kunnet komme af med vores problemer.

Selvom Alammari har fået det bedre, er han stadig syg. Med støtte og vejledning fra DIGNITY er han blevet tildelt førtidspension, og det er han lykkelig for. Nu har han ro til at få det bedre, til at fokusere på sit familieliv, og til at støtte sin kone, der også er syg.

- Jeg føler, at der er blevet plantet et håb i mig. Jeg håber, at jeg nu kan få kontrol over mit liv. At jeg kan bestemme over mig selv. Jeg føler mig meget stærkere nu. Jeg er begyndt at se fremad og planlægge mit liv. At tænke over, hvilken vej jeg nu skal vælge, så mit liv kan blive meningsfuldt.

Alammari har ét råd til andre flygtninge, der måtte sidde i Danmark og have det svært lige nu.

- Henvend jer et sted, hvor I kan få hjælp.

Interviewet er foregået med hjælp fra en af DIGNITYs professionelle tolke.

KOMMENDE EVENTS

No Events are found.