Min psykolog hjalp mig til at håndtere det svære

Haifa er flygtet fra Syrien, hvor hun blev udsat for tortur. Nu bor hun i Jordan sammen med sin mand og tre af deres fire børn, hvor hun får psykologhjælp hos DIGNITYs lokale partner.

Af Maja Christine Wester

Neonrør oplyser rummet, vi sidder i. Udenfor skinner solen fra en blå himmel og igennem vinduet her på 1. sal kan man se grønne palmeblade svaje i vinden. Vi er på en klinik drevet af organisationen Institute for Family Health (IFH), som er DIGNITYs lokale rehabiliteringspartner i Jordan. På klinikken, som ligger i Sweilieh - et område lidt nord for hovedstaden Amman, kommer flygtninge fra primært Syrien og Irak og får behandling og hjælp af læger, psykologer, fysioterapeuter og socialarbejdere.

Haifa er en af dem. Hun sidder rank og uden tårer, mens hun fortæller sin historie. Hvis vi ikke havde mødt hende her, men i en situation som på det billede hun viser os af sine smilende døtre på en restaurant med farvestålende balloner i baggrunden, så havde man måske tænkt: her er en ganske almindelig familie med et helt almindeligt liv. Men billedet fortæller os ikke, om de forfærdelige oplevelser denne familie har været igennem i Syrien.

”Jeg var alene, fordi min mand var på forretningsrejse. En gruppe mænd ville stjæle huset og alt i det. De prøvede mange gange. En dag brød de ind i huset, og jeg tog min datter og flygtede. Da jeg kom tilbage, var alt endevendt. Da de så, at jeg igen var i huset, efter alt hvad de havde gjort, så arresterede de mig og torturerede mig i tolv en halv time.”

Haifa fortsætter:

”Jeg var gravid og aborterede på grund af slagene. Hele min krop blev ramt: mine øjne gjorde ondt, de slog mig på ryggen, benene og hænderne. De brækkede min hånd og til slut smed de mig i floden og tissede på mig.”

Også Haifas mand blev udsat for overgreb og tortur:

”Min mand blev pågrebet to gange. De slog hans tænder ud, bare fordi han tilhører en Assyrisk [kristen] slægt.”

De ødelagte tænder er ikke det eneste men:

”Han har en alvorlig infektion i sine hofter. Når han arbejder mere end otte timer i træk, er han syg og hjemme i flere dage. Han har også et kronisk sår i maven.”

De flygtede og de efterladte

Det var dog ikke torturen, der fik Haifa og hendes familie til at flygte fra Syrien til Jordan i 2015:

”Vores hus lå kun 500 meter væk fra en militærbase. Basen blev bombet flere gange og huset blev fuldstændig ødelagt af bomberne og en dag faldt huset sammen. Faktisk faldt huset ned over mit og mine børns hoveder. Men jeg takker Gud, han beskyttede os, og vi tog af sted morgenen efter.”

Tilbage i Syrien er stadig en af Haifas døtre og dennes familie.

Hjælp til at komme videre

Haifa og hendes familie forlod meget bag sig, da de flygtede: en del af deres familie, deres hjem, deres land. Meget sigende bruger Haifa denne metaforiske beskrivelse til at forklare savnet og hvordan det var at flygte fra Syrien til Jordan:

“Jeg undgik en kugle, for at få en langsom virkende gift,” siger hun.

Men børnene får Haifa til at fortsætte:

“Håb, håb er den vigtigste ting. Mit håb er i mine døtre. Mine børns fremtid er det vigtigste. Mine døtre giver mig styrke.”

Haifa er taknemmelig for den hjælp, hun har fået hos IFH de sidste to år. Hendes psykolog har ligesom hans fagkollegaer fået teknisk støtte af DIGNITY til at hjælpe ofre for tortur og andre overgreb:

“Jeg takker Gud for den forandring, der er sket. Selv om jeg var stærk før, så hjalp min psykolog mig til at håndtere det svære og gav mig styrke og mod til at forsætte,” afslutter Haifa.

Haifas efternavn er undladt her, men er kendt af DIGNITY.

IFH:

IFH er DIGNITYs jordanske partner i rehabiliteringsprogrammet Tilbage til livet – Mellemøsten og Nordafrika, som fokuserer på behandling af torturoverlevere. Siden 2008 har DIGNITY støttet IFH via videreuddannelse af organisationens ansatte, bl.a. i korttidsterapier og supervisionsteknikker.

Programmet er finansielt støttet af Udenrigsministeriet under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP).

KOMMENDE EVENTS

No Events are found.