Lad os sammen hjælpe mennesker, der har været udsat for tortur

Af DIGNITY.

Torturoffer. Det kan være et svært ord at forholde sig til. Det virker så fjernt. Måske du forbinder det med noget, du lærte i historietimerne i skolen. Noget du har set på film og i tv-serier. Noget du hører om i nyhederne. De færreste af os forbinder det med noget nært. Med mennesker, vi kan identificere os med. Men faktum er, at torturofre også blot er helt almindelige mennesker. De har familier. Børn. Ægtefæller. De har drømme for fremtiden. Bekymringer og glæder – som alle andre. Den eneste forskel er, at de har været udsat for ting, som intet menneske noget sted på jorden, bør blive udsat for. Nemlig tortur.

Desværre finder tortur stadig sted i alt for mange lande i verden. Også i Europa. Det anslås, at omkring en tredjedel af de flygtninge, der kommer til Danmark, har været udsat for tortur. På verdensplan findes der millioner af mennesker, der har været udsat for tortur og umenneskelig behandling. Og det er disse mennesker, vi i dag markerer vores støtte til på FN's Internationale Støttedag for Torturofre.

Nogle mennesker bliver udsat for tortur og umenneskelig behandling, fordi de kæmper for deres rettigheder. For deres ret til at elske den, de vil, tro på det de vil, til at ytre sig om det, de vil. Andre bliver tortureret, fordi de er fanget imellem to parter i ubarmhjertig krig, eller fordi de tilhører en udsat gruppe, hvis rettigheder ingen kærer sig om i det land, de nu engang bor. Fattige, psykisk syge og indsatte er særligt udsatte. Uanset hvad, findes der ingen undskyldning for at udsætte mennesker for tortur. Tortur kan aldrig accepteres, og DIGNITY arbejder hver dag på at forebygge tortur og umenneskelig behandling. Både nationalt og internationalt.

DIGNITY var det første sted i verden, hvor torturofre kunne få specialiseret hjælp til de traumer, de havde med i bagagen. I dag findes der heldigvis rehabiliteringscentre i store dele af verden – og også flere steder i Danmark. Og det er der hårdt brug for. For ultimativt har al tortur ét formål til fælles. At nedbryde det menneske, der bliver tortureret. Og det kan være svært at bygge sig selv op igen, at finde sin værdighed som menneske igen, hvis ikke man får hjælp efterfølgende.

Mennesker, der har været udsat for tortur kan lide af både fysiske og psykiske skader. Ar på krop og sjæl. De kan have svært ved at sove, lide af flashbacks, koncentrationsbesvær, depression, angst, smerter og PTSD. Alt sammen lidelser, der kan gøre det svært at tage vare på sig selv og sin familie. Men de kan få værdigheden og troen på livet tilbage med den rette, professionelle hjælp. Det ser vi hver dag i vores rehabiliteringsklinik i København.

Du kan markere FN's Internationale Støttedag for Torturofre ved, at SMS teksten TORTUR til 1245 og støtte kampen mod tortur med 100 kr.

Alt er en hjælp.

På forhånd tak og glædelig støttedag!