Kampen for retfærdighed for Giulio Regeni fortsætter


Af Giorgio Caracciolo, senior programme advisor, DIGNITY
Foto: 
Alisdare Hickson (FLICKR)


Den 5. december 2018 afholdte familien til Giulio Regeni og Den Italienske Presseforening en pressekonference for at belyse de fremskridt, som de italienske anklagere har gjort i efterforskningen af mordet på den italienske studerende Giulio Regeni.

Tidligere i december havde de italienske anklagere besluttet at registrere fem navne på en liste over personer, der potentielt er involveret i forbrydelserne mod Giulio Regeni. Næsten samtidig besluttede de italienske myndigheder at suspendere sine forbindelser med de egyptiske modparter.

Begge beslutninger er en symbolsk protest fra de italienske myndigheder mod den manglende vilje fra egyptisk side til at finde frem til, hvad der skete med Regeni.

 

Giulio Regeni-sagen chokerede det internationale samfund, da Regeni i januar 2016 blev fundet på en ørkenvej udenfor Cairo. Kort tid efter erfarede hans familie, at den italienske studerende havde været udsat for tortur i flere dage, og at torturen havde ledt til hans død. Den retsmedicinske rapport udstedt af en italiensk retsmediciner viste, at torturen var systematisk og kompleks - på en måde, som ingen almindelig kriminel ville eller kunne påføre. Torturmetoderne kunne kun være påført af erfarne gerningsmænd.

Siden januar 2016 har Regenis forældre kæmpet for retfærdighed. De har modtaget støtte fra Amnesty International Italy, fra deres italienske advokat Alessandra Ballerini, såvel som fra det konsultative arbejde, der bliver udført af den Egyptiske Kommission for Rettigheder og Frihed (ECRF) – DIGNITYs partner i Egypten.

I år den 26. juni, på FN's internationale dag for solidaritet for torturofre, afholdte DIGNITY i samarbejde med sine nærmeste partnere i Egypten (herunder ECRF) en side-event ved FN's Menneskerettighedsråds samling i Genève. Her blev opfordringen om at sikre retfærdighed i sagen gentaget og forstærket.

Den 11. december udstedte Europa Parlamentet et beslutningsforslag, hvori parlamentet understreger sin fortsatte afstandtagen til torturen og drabet på italienske Giulio Regeni og hvor de endnu en gang ”fordømmer manglen på fremskridt i forbindelse med undersøgelsen af ​​det brutale mord".

Under pressekonferencen i december delte Regeni-familien og advokaten A. Ballerini de fem navne på de mistænkte, der bliver undersøgt af de italienske anklagere. De tilføjede, at undersøgelsen peger på op til 20 andre personer. På listen over mistænkte finder man højtstående personer som General Tarek Ali Saber samt Major Magdi Ibrahim Sherif.

Disse navne er allerede kendt blandt menneskerettighedsorganisationerne i Egypten. General Saber er dybt involveret i de fleste undersøgelser/sager, der føres imod menneskerettighedsgrupper i Egypten; og Major Sherif var medvirkende til arrestationen af ​​Ahmed Abdallah, grundlægger og bestyrelsesmedlem i ECRF. Advokat Ballerini peger med rette på, at hvis de italienske anklageres efterforskning skulle føre til bevis for strafbarhed for disse mennesker, så vil de skyldige stå til anholdelse uden for Egypten. Ballerini fremhævede også at "tiden ikke får os til at glemme, men kun gør os stærkere".

Hvorfor er dette vigtigt for DIGNITY og vores partnere?

For det første er dette et vigtigt skridt mod retfærdighed, muligvis den vigtigste siden opstanden i januar 2011, og DIGNITYs partner ECRF spiller en central rolle.

ECRF har dog betalt en høj pris for deres arbejde. Ahmed Abdallah blev anholdt i 6 måneder, og Amal Fathy, hustru til Mohamed Lotfi, direktør for ECRF, har siden maj siddet fængslet uden en retfærdig rettergang.Ifølge advokat Ballerini "bliver Amal holdt som gidsel for det arbejde, som ECRF gør i sagen om Giulio Regeni".

For det andet er dette vigtigt for DIGNITY og enhver anden organisation, der arbejder mod tortur i Egypten, fordi vi alle forbereder os på et fremtidigt retsopgør. Vi ved, at det er et spørgsmål om tid, og vi ved, at vejen skal brolægges med dokumentation af de utallige tilfælde af forsvindinger, tortur og udenretslige drab, som det egyptiske regime har begået siden efter 2011 og især siden juni 2013.

Som advokat Ballerini siger: "retfærdigheden afhænger af os alle" og DIGNITY er stolt af at støtte sine partnere i det arbejde.

Du kan være med til at gøre en forskel for torturofre

KOMMENDE EVENTS

No Events are found.