Flygtet fra tortur og drab

“Jeg blev pågrebet to gange og tortureret, så jeg næsten døde af det,” fortæller Sudanesiske Ammar. Han flygtede med sin familie til Jordan, hvor han får hjælp af DIGNITYs lokale partner.

Af Maja Christine Wester

“Jeg er fra Dafur. I det område tager regeringen almindelige folk, træner dem, giver dem våben og beordrer dem til at gøre ulovlige ting. F.eks. får de dem til at slå en hel stamme ihjel. De får dem til at dræbe, for at kunne sælge ofrenes organer og tvinger folk til prostitution.”

Vi sidder i et lyst rum på en af organisationen Institute for Family Health’s (IFH’s) behandlingscentre i Sweilieh – et område lidt uden for Jordans hovedstad, Amman. Sudanesiske Ammar er en af de mange flygtninge, der får hjælp på centeret. IFH tilbyder bl.a. lægelig og psykologisk hjælp, og DIGNITY har siden 2008 støttet organisationen med videreuddannelse af de ansatte, så de er bedst muligt rustet til at hjælpe ofre for tortur og andre overgreb.

Ammar fortæller videre om baggrunden for, at han flygtede til Jordan. Bl.a. fortæller han, at regeringen får en person fra en stamme til at gøre noget ved en person fra en anden stamme. På den måde kan de spille stammerne ud mod hinanden og holde deres egne hænder rene:

”De skylder bare skylden på stammekonflikter,” siger Ammar. Da Ammar nægtede at være med til overgrebene, blev han pågrebet:

”Jeg blev pågrebet to gange og tortureret, så jeg næsten døde af det.”

Første gang blev han tortureret i syv dage. Anden gang i syv til ti dage. Ammar uddyber:

”Efter jeg blev pågrebet anden gang, anklagede de mig for, at have slået en mand ihjel, selv om han stadig var i live. Så begyndte jeg at samle penge her og der, for at få penge til udstedelse af pas, så jeg kunne flygte ud af landet med min familie.”

Små glæder

Den høje unge mand knækker sammen over bordpladen og gemmer hovedet i sine hænder. Han har lige fortalt om, hvordan hans liv er nu og hvordan han ser fremtiden:

“Det er meget svært. Den eneste ting jeg nogen gange kan arbejde som, er at være vagt. Men det er ikke kun økonomisk. I lokalsamfundet bliver vi ikke accepteret, men afvist som sudanesere - som sorte mænd og kvinder. Nogen folk kalder os øgenavne eller kaster skrald efter os. Min kone har en gang oplevet, at folk kastede en glasflaske efter hende.” 

Da Ammar igen løfter sit ansigt, har han tårer i øjnene. Han og hans psykolog, som også er i rummet, taler sammen med øjnene og få ord. Det er rørende at se den store fortrolighed, der er mellem dem og tilliden. Det virker.

Hos IFH er det ikke kun psykologen Ammar mødes med, men også en socialarbejder, en læge og en fysioterapeut. Derudover deltager han i gruppesessioner. IFH gør alt, hvad de kan for at hjælpe ham. De har også fundet finansiering, så Ammar kan tage en slags efteruddannelseskursus.

Der er stille i rummet, da Ammar går ud. Men kun kort: Det banker på døren. Ammar kommer ind med sin halvandent år gamle datter på armen. Hun smiler. Det gør han også.

Ammars efternavn er undladt her, men er kendt af DIGNITY.

IFH:

IFH er DIGNITYs jordanske partner i rehabiliteringsprogrammet Tilbage til livet – Mellemøsten og Nordafrika, som fokuserer på behandling af torturoverlevere. Siden 2008 har DIGNITY støttet IFH via videreuddannelse af organisationens ansatte, bl.a. i korttidsterapier og supervisionsteknikker.

Programmet er finansielt støttet af Udenrigsministeriet under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP).

KOMMENDE EVENTS

No Events are found.