Du kan også møde Jeff i Danmark

I onsdagens afsnit af DR3 Dokumentaren ’Tortur’ rejser DIGNITYs ambassadør Thure Lindhardt til Uganda for at møde tidligere børnesoldater, der både har udført og været ofre for tortur. Men faktisk behøver man slet ikke rejse så langt for at møde mennesker med lignende historier. De findes nemlig også i Danmark.

I DR3 Dokumentarens tredje afsnit møder Thure Lindhardt tidligere børnesoldater i Uganda fra guerillahæren The Lord’s Resistance Army.

Den berygtede leder Joseph Kony dannede i 1987 Lord’s Resistance Army, også kaldet LRA. Guerillahæren er notorisk kendt for at bortføre børn fra landsbyer, torturerer dem og tvinge dem til at torturere eller dræbe deres egne familier. Det vurderes, at LRA igennem tiden har bortført op mod 60.000 børn, som er blevet tortureret og tvunget til at kæmpe som børnesoldater.

I afsnittet møder Thure Jeff. Jeff blev bortført som 9-årige. I LRA blev han og de andre børnesoldater udsat for vold og overgreb, og de blev tvunget til selv at begå vold og overgreb. Jeff, der i dag er voksen, er ikke længere en del af LRA, da det lykkedes ham at flygte.

Historier som Jeffs findes ikke kun i Uganda. Mange flygtninge i Danmark har set og oplevet lignede ting. Flere studier viser, at 30 procent af asylansøgere har været udsat for tortur. Alle flygtninge har oplevet at måtte forlade deres familie, venner, hjem og vante omgivelser. Mange har haft traumatiserende oplevelser under flugten. Det sætter dybe spor og kan præge den enkelte fysisk og psykisk.

Er det overhovedet muligt at komme videre efter det? spørger Thure Lindhardt i programmet.

Ja, det er muligt. Men det kræver den rette hjælp og behandling, og det er Jeff også et eksempel på.

Da Jeff vendte hjem fra tilværelsen som børnesoldat, gennemgik han ligesom andre tidligere børnesoldater et rehabiliteringsforløb. Jeff fik hjælp til at bearbejde de traumer, han havde været igennem. I dag er Jeff velfungerende, skønt han stadig lever med ar på krop og sjæl.

DIGNITYs rehabiliteringsklinik i Danmark tilbyder behandling og hjælp til torturofre som Jeff. Vi hjælper med at bearbejde og behandle fysiske, psykiske og sociale udfordringer, som følge af tortur og traumer, så ofre som Jeff og deres familier, der måtte have fundet vej til Danmark, kan få et godt og meningsfuldt liv her.