DIGNITYs ambassadør Thure Lindhardt undersøger tortur

DIGNITYs ambassadør, Thure Lindhardt, har besøgt Cambodia og Uganda for at møde ofrene, samt de bødler, børnesoldater og ledere, der har udøvet torturen. Thure Lindhardt undersøger torturens væsen i fire programmer på DR3. 

Thure Lindhardt har altid haft en stor interesse for at forstå mennesket i dybden - både på godt og ondt. Hvad er det, der motiverer os? Hvad driver os og hvad skræmmer os? Og hvor langt kan et menneske presses til at gøre ondt mod andre?

Som søn af en præst og en psykiater var menneskets lidelse og en stor social interesse for samfundet ofte på dagsordenen i hans hjem. Blandt andet derfor har Thure både som menneske og som skuespiller aldrig været bange for at undersøge det menneskelige sinds mekanismer. Det onde fylder meget i vores fascination og den ultimative ondskab er, ifølge Thure, den instrumentale ondskab – torturen.

Derfor vil han bidrage til at skabe diskussion om værdighed og retfærdighed for mennesker. Han er modstander af tortur og har siden 2014 været ambassadør for DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur.

Hvad er torturen skabt af?

Selvom danskernes holdning til brug af tortur er dalende, viser de seneste undersøgelser at næsten hver femte dansker mener, at tortur kan være i orden som middel i en efterforskning. USA's præsident Donald Trump har for nylig udtalt, at han er åben for brug af visse torturmetoder. Den holdning deler Thure Lindhardt ikke. Derfor rejser han ud i verden for at tale med ofre og bødler for at finde ud af, hvad der får mennesker til at torturere hinanden. Hvad er torturen skabt af, hvad er bødlens motiv og hvordan overlever man? Og hvad kan vi lære af fortiden.

Thure Lindhardt siger: ”Vi mennesker har en tendens til at bakke mere op om tortur, i kølvandet på en terrorhandling. For eksempel steg danskernes opbakning til tortur i kølvandet på angrebene i Paris 2015. Siden da er den heldigvis dalet – men det er interessant, at terror og frygten for, at det kan ske igen, på kort sigt øger vores opbakning til brugen af disse metoder. ”

Bødler, børnesoldater og tilgivelse

Thure Lindhardt rejser til Cambodia og Uganda for at møde bødler, børnesoldater og de ledere, der har udøvet tortur og som nu er anklaget for folkedrab, tortur og forbrydelser mod menneskeheden. Han besøger Killing Fields i Cambodia og De Røde Khmerers propagandachef, som bliver kaldt Pol Pots arving, for at finde ud af, hvem der afgav ordren om tortur.

I Uganda møder Thure tidligere børnesoldater og hører, hvordan de er blevet tvunget til at udøve tortur og dræbe uskyldige mennesker i en alder af bare ni år. Hvordan kommer man videre med sit liv efter sådanne oplevelser, og hvordan ser de på tilgivelse?

Han får også en tidligere brigadechef fra den ekstremt voldelige guerillahær The Lords Resistance Army i tale om, hvordan det er at vende tilbage fra krigen og skulle bo side om side med sine ofre.

Første program sendes onsdag 22. marts klokken 22.00 på DR3.