DIGNITY partner i Egypten modtager Amnesty Menneskerettighedspris 2018

DIGNITYs partner Nadeem Center for Rehabilitering af Ofre for Tortur og Vold i Egypten er valgt som dette års modtager af Amnesty International Germany Human Rights Award 2018. ”Velfortjent anerkendelse af vores modige partner i Egypten for at stå fast i kampen mod tortur”, lyder det fra DIGNITY.

Foto: Dana Smillie / Amnesty International.

Tortur, kidnapning og udenretslige drab er på dagsordenen i Egypten. Siden 2013, hvor den tidligere militære leder Abdel Fattah al-Sisi kom til magten som præsident, er tusindvis af mennesker blevet tilbageholdt og smidt i overfyldte fængselsceller. Heriblandt mange aktivister, oppositionspolitikere og journalister. Der er blevet bygget 19 nye fængsler for at imødekomme de mange politiske modstandere, og myndighederne begrænser i stigende grad menneskerettighedsorganisationers frihed til at udføre deres arbejde.

For at markere 7-års dagen for den egyptiske revolution (25. januar), hvor nogle af drivkræfterne var kampen mod politivold og statsdespotisme, har Amnesty International Tyskland udpeget DIGNITYs partner i Egypten, Nadeem Center for Rehabilitering af Ofre for Tortur og Vold, som modtager af Menneskerettighedsprisen 2018.

Velfortjent anerkendelse, lyder det fra Gerd Elmark, afdelingschef i DIGNITY:

-  Siden den egyptiske revolution begyndte i 2011, er menneskerettighedssituationen i Egypten desværre kun blevet værre. Vi har derfor mere end nogensinde brug for Nadeem og deres modige medarbejdere til fortsat at behandle ofre for tortur og dokumentere brugen af vold, tortur og overgreb”, siger Gerd Elmark, afdelingschef i DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur.

Vedholdende rehabilitering af ofre for tortur

DIGNITY- Dansk Institut Mod Tortur har i flere år samarbejdet med Nadeem Center for Rehabilitering af Ofre for Vold og Tortur Egypten. Nadeem er den eneste specialklinik i Egypten, der behandler ofre for vold og tortur. I over 20 år har centret, udover medicinsk og psykologisk behandling, arbejdet med at dokumentere tilfælde af tortur og samarbejder med andre organisationer om at yde juridisk hjælp og bistand til ofre for vold. Foruden torturofre kan kvinder, der er blevet voldtaget eller har været ramt af vold i hjemmet, også få hjælp i centret.

Centret offentliggør årsrapporter, der dokumenterer, hvor og hvordan folk bliver tortureret på egyptiske politistationer og i fængsler, og hvor mange dødsfald, der opstår som følge heraf. Den egyptiske regering benægter brugen af tortur. Og myndighederne har gentagne gange forsøgt at forhindre centret i at udføre sit arbejde, herunder midlertidigt indefrosset organisationens bankkonti og indført rejseforbud for to af centrets grundlæggere.

I februar 2017 blev centret bestormet af egyptiske sikkerhedsstyrker, der beordrede centret lukket med den begrundelse, at centret ikke registrerede klinikkens arbejde korrekt. På trods af alle forhindringerne fra styrets side, fortsætter klinikkens personale med at behandle overlevende efter tortur, og DIGNITY støtter fortsat dette vigtige arbejde.

Den nuværende klinikdirektør på centret er psykiater Mona Hamed. Tre af centerets grundlæggere - psykiaterne Dr. Aida Seif al-Dawla og Dr. Suzan Fayad samt lægen Dr. Magda Adly - har stadig ledende stillinger i centret. Aida Seif al-Dawla er i øjeblikket koordinator for rehabiliteringsprogrammet for torturoverlevende. Dr. Suzan Fayad var direktør for centret fra 1993 til 2007, og hun er i øjeblikket klinisk vejleder blandt andre opgaver. Dr. Magda Adly er i øjeblikket direktør for centret og koordinator for kvindeprogrammet. Nadeem Center for Rehabilitering blev grundlagt i 1993.

Om Amnesty Human Rights Award

Menneskerettighedsprisen Amnesty Human Rights Award 2018 bliver overrakt den 16. april i Berlin. Prisen overrækkes hvert andet år til mennesker og organisationer, der kæmper under svære forhold. Prisen anerkender disse folks engagement, støtter dem og øger bevidstheden om deres aktiviteter i offentligheden.

DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur er ’konsortie lead’ for et ’Human Rights konsortie’, der består af fire andre NGO’er. Konsortiet er finansieret af Dansk Arabisk-Partnerskabsprogram under Udenrigsministeriet. Med ansvaret følger også ansvaret for et budget på omkring 200 mio. kroner til projekter om menneskerettigheder, torturbekæmpelse og forebyggelse i Mellemøsten og Nordafrika, herunder i Egypten.

https://www.amnesty.de/informieren/artikel/aegypten-amnesty-human-rights-award-2018-goes-nadeem-centre-its-fight-against-0

KOMMENDE EVENTS

No Events are found.