Stolt partner af DIGNITY: Som det første land i den arabiske region fik Jordans civilsamfund adgang til fængslerne

I næsten 10 år har DIGNITY samarbejdet med det nationale Center for menneskerettigheder (NCHR) i Jordan om at forebygge tortur. NCHR har taget mange skridt i kampen mod tortur, men at skabe et hold af frivillige til at overvåge de ellers lukkede fængsler i Jordan, er den største præstation, siger fungerende kommissær for forbedring hos NCHR Nisreen Zerikat. Vi har talt med Nisreen Zerikat samt medlem af det frivillige fængselshold Inas Swaiss.

- Beskidte madrasser og tæpper, personale, der slår de indsatte, indsatte, der bliver fysisk inspiceret, mens de står nøgne ude I et åbent område. Det er blot nogle af de klager, et frivilligt fængselsovervågningshold modtog, når de var på besøg hos de jordanske fængsler.

Fra 2009 til 2016 besøgte et frivilligt hold bestående af 35 menneskerettighedsforkæmpere, så som læger, advokater, psykiatere og journalister, 16 forskellige fængsler i Jordan. Det nationale monitoreringsteam (NMT) blev etableret af NCHR og forsøgte at sikre, at fangernes rettigheder blev overholdt, og at der ikke forgik tortur eller mishandling. DIGNITY og NCHR fokuserer nu på andre projekter, men som det første af sin slags i den arabiske region er den tidligere vejleder for fængselsteamet Nisreen Zerikat særlig stolt af dette hold.

- Det var første gang et hold af almindelige mennesker fra civilsamfundet kunne rapportere om forholdene i fængslerne til offentligheden. Det er meget vigtigt for Jordan, og vi er meget stolte af dette projekt, siger hun.

Gennem interviews med de indsatte og medarbejderne skrev teamet rapporter om forhold og klager. Rapporterne blev videregivet til statslige enheder og beskrev problemer så som overfyldte fængsler, der førte til slåskampe, mangel på psykologer og læger samt flere dagligdags problemer som mangel på drikkevand og dårlig mad og hygiejne i køkkenerne.

Fanger har brug for nogen, der lytter
Journalist Inas Swaiss var et af medlemmerne på holdet. Hun plejede at skrive om menneskerettigheder til det jordanske nyhedsbureau Petra News og besluttede at blive en del af holdet for at få et bedre indblik i fængselsverdenen. Og for hende er fængslernes åbenhed en af ​​de vigtigste ting ved projektet, da overvågningsholdets tilstedeværelse havde en positiv indvirkning på omfanget af ​​vold.

- Når fængslerne vidste, at de blev overvåget, ville de gøre en indsats og stoppe mishandling, forklarer hun.

Og udover at få fængslerne til at minimere volden, kunne holdet også hjælpe med at håndtere problemet med sultestrejker.

- Fangerne sultestrejker, fordi de vil have nogen til at lytte til dem og finde en løsning på deres problemer både indenfor og uden for fængslet. Overvågningsholdets medlemmer lyttede til deres problemer og formidlede dem videre til fængselsdirektøren. Det er en virkelig vigtig indvirkning, siger Nisreen Zerikat.

- Vi kom til at forstå, hvad sultestrejke handler om, og det handlede ofte om meget simple ting, der skulle kommunikeres om. For eksempel hvis de indsatte ønskede at blive flyttet til et fængsel, der var tættere på deres familier, siger Inas Swaiss.

Stadig lang vej
Selvom fængslernes åbenhed har været et stort skridt mod at forebygge tortur og umenneskelig behandling  i Jordan, er der stadig lang vej før tortur er helt afskaffet, forklarer Nisreen Zerikat. Hun påpeger, at der siden 2013 har været 5 sager med tortur beskyldninger, som endnu ikke er blevet undersøgt.

- Man skal have en strategisk plan, når det kommer til tortur i Jordan. Forandringer kommer ikke pludseligt, de kommer gradvist, siger hun.

NCHR stopper dog aldrig med at kæmpe for menneskerettigheder. Udover at have etableret fængselsteamet fokuserer NCHR også på at øge bevidstheden om folks rettigheder samt advokerer for lovændringer. Sammen med DIGNITY og andre partnere har NCHR f.eks arbejdet for en lovændring, der betyder, at det nu er ulovligt for en voldtægtsmand at gifte sig med sit offer for at undgå straf.

Og selvom NCHR ikke længere har fængselsovervågningsholdet, er Jordans fængselsforhold stadig højt på dagsordenen.

- Lige nu arbejder vi på en manual om menneskerettighedsgarantier til at hjælpe de politibetjente, der arbejder i første del af anholdelsesfasen, hvor tortur oftest forekommer, siger Nisreen Zerikat.

Overvågningsholdet er dog stadig det Nisreen Zerikats er mest stolt af.

- Det nationale monitoreringsteam var det første i regionen, og for tre måneder siden, da jeg var i Libanon for at tale om vores resultater, sagde jeg: I Jordan havde vi et hold, der overvågede fængsler og skrev offentlige rapporter om det. Se, det er noget at være stolt af.

DIGNITYs arbejde i Jordan er støttet af:

Du kan være med til at gøre en forskel for torturofre

KOMMENDE EVENTS

No Events are found.