DIGNITY mener: Vi må ikke lade tiden løbe ud for Dansk-Bahrainsk menneskerettighedsforkæmper

Det stille diplomati har endnu ikke ført til løsladelse af den danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja. I næsten syv år har han afsonet en uretfærdig livstidsdom i Bahrain, og hvis ikke der sker noget snart, risikerer vi at tiden løber ud for den dansk-bahrainske menneskerettighedsforkæmper. Vi må ikke lade tiden løbe ud for al-Khawaja. 

Foto: frontlinedefenders.org

I over syv år har den danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja siddet uskyldigt fængslet i Bahrain. Han har været udsat for tortur gentagne gange, og familien melder om store og alvorlige helbredsproblemer for den nu 56-årige Abdulhadi al-Khawaja.

Al-Khawaja har kæmpet for menneskerettigheder i Bahrain siden han var 16 år gammel. Hans engagement tvang ham siden i eksil, og i 1991 ankom han til Danmark, hvor han grundlagde Bahrain Human Rights Organization.  I 2001, efter Bahrain havde fået ny konge, vendte han tilbage til hjemlandet, hvor han med stiftelsen af Bahrain Centre for Human Rights fortsatte sin ikke-voldelige kamp for demokrati, indtil han i forbindelse med det arabiske forår i 2011 blev anholdt og idømt livsvarigt fængsel (25 år) for, med regimets ord, at stå bag en terrororganisation.

Danmarks menneskerettighedsindsats må og skal indebære, at vi kæmper for de danske statsborgere, der sætter livet på spil for netop menneskerettighederne.

Vi anerkender, at der fra dansk side bliver arbejdet på at få al-Khawaja løsladt. Men uden at bilde os ind, at vi ved, hvilke forhandlinger, der er foregået bag lukkede døre mellem danske og bahrainske myndigheder, så kan vi åbenlyst konstatere, at det stille diplomatis taktik ikke har virket.

I begyndelsen af april rejste socialdemokrat Lars Aslan Rasmussen til Bahrain for at besøge al-Khawaja i fængslet. Han fik sit pas konfiskeret og blev tilbageholdt i Bahrains lufthavn for 25 timer senere at blive sat på at fly tilbage til København. Uden at have set Abdulhadi al-Khawaja.

Der må være grænser for, hvor tålmodig vi som land kan være i disse forhandlinger, når vi ved, at al-Khawajas helbred forværres dag for dag. Familien melder, at han risikerer blindhed og blodpropper, hvis ikke han får medicin. Han har brug for lægehjælp, frihed og rehabilitering.

DIGNITY kan derfor kun bakke op om familiens opfordring til at forsøge sig med andre virkemidler. Som familien selv siger – det kan ikke blive værre. Abdulhadi al-Khawaja sidder uskyldigt fængslet, han har været udsat for tortur, og hans helbred skranter.

I 2011 tildelte DIGNITY -Dansk Institut Mod Tortur al-Khawaja DIGNITY Prisen. Han fik prisen for sin kamp for menneskerettighederne – med ønske om at øge opmærksomheden på hans uretfærdige fængsling. Prisen blev modtaget på vegne af datteren Maryam Al-Khawaja.

DIGNITY opfordrer den danske regering til fortsat at arbejde for at få den danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja løsladt!

KOMMENDE EVENTS

No Events are found.