DIGNITY: Har vi glemt, at Duterte har blod på hænderne?

Rodrigo Duterte kan fejre et-års jubilæum som præsident i Filippinerne med tusindvis af liv på samvittigheden. Det er der ingen progressiv politik eller popularitetsmåling, der kan råde bod på.

Over 7000 dræbte og hele samfund, der lever i frygt. Det er, hvad præsident Rodrigo Duterte kan tilskrives efter et år ved magten i Filippinerne.

Alligevel tegner den danske ambassadør i landet et rosenrødt billede af situationen, når han taler om en populær præsident, der nærmest bør applauderes for sin stålfasthed, og sine øvrige progressive sociale politik i et interview med Danmarks Radio.

At Præsidenten er populær blandt den generelle befolkning ses tydeligt i de nationale meningsmålinger, men det bør aldrig føre til en blåstempling af mandens forbrydelser.

Henrettelser på åben gade
Siden Rodrigo Duterte blev indsvoret i juni 2016, er flere tusind mennesker blevet slået ihjel – henrettet på åben gade, uden sigtelse eller rettergang - i Præsidentens erklærede krig mod narkotika. Udenretslige henrettelser er desværre ikke et nyt fænomen i Filippinerne, men antallet er eksploderet under Duterte.

- Som anti-torturorganisation ser vi absolut ingen grund til at fejre Dutertes første år. Hans åbenlyse mangel på respekt for menneskerettighederne har indtil videre ført til over 7000* dræbte, og intet tyder desværre på, at han har i sinde at skrue ned for volden, siger afdelingsleder ved DIGNITY, Henrik Rønsbo.

 Det er især slumbeboerne, der har stået for skud i Dutertes stræben efter at fremstå som handlekraftig. Det er de udsatte unge i slumkvartererne, det er deres børn og deres familier, og det er de tilfældigt forbipasserende, der står på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

- I et af Manilas store slumområder Bagong Silang ser vi og vores lokale samarbejdspartnere næsten dagligt udenretslige henrettelser. Typisk bliver folk dræbt af politiet, eller af maskerede gerningsmænd, der to-og-to på motorcykel kører op på siden af offeret og skyder ham ned, siger Henrik Rønsbo.

Befolkningen frygter for deres liv
Selvom Duterte fortsat er populær, så tyder andre meningsmålinger på, at hans metoder har sat sine spor i den generelle befolkning. En måling fra december viste, at 78 % af filippinerne frygter, at der vil ske dem selv eller deres pårørende noget i krigen mod narkotika.

- Vi møder indbyggere, der er bange for at færdes på gaden om dagen, og samtidigt melder vores partnere, at der fortsat er salg af narkotika. Intet tyder på, at krigen mod narkotika kan vindes med vold, siger Henrik Rønsbo.

Derudover oplever DIGNITYs samarbejdspartnere at modtage anonyme dødstrusler efter kritiske udtalelser, at deres telefoner blive aflyttet og de bliver skygget under deres arbejde og privat. Præsident Duterte har ligefrem offentligt truet menneskerettighedsforkæmpere med, at de vil blive en del af ’høsten’, hvis de står i vejen for ham.

- Kort sagt, vi vil kraftigt advare mod at ”glemme” de ekstremt dystre sider af Præsident Dutertes foreløbige regeringsperiode, og tværtimod opfordre til, at det internationale samfund, heriblandt Danmark, holder ham fast på de konventioner, landet selv har sagt ja til at overholde, siger Henrik Rønsbo.  

*Human Rights Watchs estimat, der blev rapporteret til FNs Menneskerettighedsråd i maj.