DIGNITY DAY i Kongens Have: Hjælp til torturofre og traumatiserede flygtninge i nærområderne

Flygtninge og torturoverlevere har svære, mentale helbredsproblemer. Over halvdelen bliver påvirket fysisk og kan ikke overkomme dagligdags gøremål. DIGNITY Day 9. juni i Kongens Have sætter fokus på hjælp til og rehabilitering af torturofre og traumatiserede flygtninge i nærområderne.

PTSD, angst og depression er så udbredt blandt flygtninge i Jordan, Libanon, Syrien og Tyrkiet, at det udgør en trussel mod deres fysiske funktionsevne. Det vurderer sundhedseksperter fra DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur.

Over halvdelen af flygtninge i Jordan, Libanon, Syrien og Tyrkiet har så svære mentale helbredsproblemer i form af angst, depression og PTSD, at de har svært ved at klare helt dagligdags ting, som at tage tøj på, lave mad og være noget for deres børn. Det viser nyligt offentliggjort studie i Torture Journal.  Og med over 5 millioner syriske flygtninge registreret i Egypten, Irak, Jordan, Libanon og Tyrkiet, er behovet for kriseterapi og rehabilitering enormt (Kilde: FN).  Det vurderes, at kun 5 procent af den nødvendige psykologbistand bliver ydet i disse områder.

En ny traumeterapi, Narrativ Eksponerings Terapi (NET), hjælper patienten ved hjælp af en tidslinje med sten og blomster med at lagre både gode og dårlige minder de rigtige steder i hjernen, så traumatiske oplevelser ikke genopleves i flashbacks og mareridt. Terapiformen har vist sig at være særligt velegnet i flygtningelejre, hvor mange mennesker flytter sig fra sted til sted.

Med DIGNITY Day den 9. juni i Kongens Have sætter DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur fokus på hjælp og rehabilitering til torturofre og traumatiserede flygtninge i nærområderne:

– Behovet for, at torturoverlevere og traumatiserede flygtninge får adgang til god og professionel rehabilitering i nærområderne er massivt og påtrængende. Den psykologiske krisehjælp og rehabilitering er et fundament for, at de mennesker det drejer sig om genvinder deres ressourcer til at kunne klare dag-til-dag arbejde og genopbygge deres liv. Derfor vil vi gerne opfordre til, at Danmark investerer massivt i behandling og rehabilitering af traumatiserede flygtninge i nærområderne, siger Karin Verland, direktør i DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur.

Det nye studie af de mentale helbredsproblemer blandt flygtninge viser, at korttidsterapien Narrativ Eksponeringsterapi medfører færre symptomer som PTSD, angst og depression hos patienterne, der modtog behandlingen.

DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur hjælper med støtte til og opkvalificering af eksisterende behandlingstilbud i nærområderne i Mellemøsten og Nordafrika. Lige nu arbejder DIGNITY med at udbrede korttidsterapiformen Narrativ Eksponeringsterapi og uddanner sundhedsfaglige medarbejdere fra rehabiliteringscentre i korttidsterapiformen i blandt andet Jordan, Egypten, Libanon, Tunesien og Irak.

DIGNITY Day i Kongens Have 9. juni

Live fra den store scene i Kongens Have kan gæsterne i år opleve Teitur, Noah og dette års X Factor vindere, Place on Earth.

Ved køb af mad og drikke, deltagelse i konkurrencer og via enkeltdonationer på dagen støtter gæsterne DIGNITYs arbejde med hjælp og rehabilitering af torturofre i nærområderne. Entré er igen i år gratis for alle.

DIGNITYs arbejde med rehabilitering og forebyggelse af tortur i Mellemøsten og Nordafrika er ligeledes støttet af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram.

PROGRAM

13.00: DIGNITY DAY åbner

13.20: Børneteltet: Koncert med Kalle fra Ramasjang

14.15: Børneteltet: Nina fra “Sanglege – Børnesange med fagter”

15.30: Koncert: PLACE ON EARTH

17.45: Tale: Karin Verland, Direktør i DIGNITY

18.00: Koncert: TEITUR

20.45: Koncert: NOAH

22.00: Tak for i år!

DIGNITYs arbejde med rehabilitering i Mellemøsten og Nordafrika

  • DIGNITY har de sidste 25 år arbejdet med forebyggelse af tortur og rehabilitering af torturofre i Mellemøsten og Nordafrika. (Fokuseret arbejde med rehabilitering siden 2007).
  • Vi samarbejder med rehabiliteringscentre i Libanon, Tunesien, Jordan, Egypten, Yemen, Marokko og Kurdistan – og træner psykologer og andre sundhedsfaglige grupper på tværs af regionen.
  • DIGNITY var i 2014 med til at åbne det første rehabiliteringscenter i Tunesien. Centeret hedder Nebras, og tilbyder tværdisciplinær rehabilitering hos psykologer, socialrådgivere og fysioterapeuter
  • DIGNITY har indtil videre oplært 44 sundhedsfaglige medarbejdere fra rehabiliteringscentre i Jordan, Palæstina, Egypten, Libanon, Irak, Tunesien, Libyen, Sudan og Syrien i terapiformen Narrativ Eksponerings Terapi.

Narrativ Eksponeringsterapi (NET)

NET er en traumeterapi, der hjælper den enkelte med at lagre både gode og dårlige minder de rigtige steder i hjernen, så traumatiske oplevelser ikke genopleves i form af flashbacks og mareridt. Terapien er særligt velegnet i for eksempel flygtningelejre, hvor mange mennesker ofte flytter fra det ene område til det andet på kort tid, og derfor ikke vil kunne gennemgå et langt behandlingsforløb.

Ifølge et DIGNITY-studie har terapien ført til signifikant færre symptomer så som PTSD, angst og depression for de mange hundrede patienter, der er blevet behandlet.

KOMMENDE EVENTS

No Events are found.