Derfor bliver vi ved

Af Karin Verland, direktør i DIGNITY. 

I dag fejrer vi DIGNITYs 35 års fødselsdag. Vi fejrer, at en lille gruppe ildsjæle dengang indså, at verdens torturofre havde brug for hjælp og lægefaglig behandling. Vi fejrer, at vi lige siden har udviklet os og gjort os erfaringer, og udbredt arbejdet og kampen mod tortur rundt om på Jorden.

Med alle skarpe/halvskarpe hjørner, vi runder på vores vej, følger der også en refleksion over tingenes tilstand. For det er ikke nogen hemmelighed, at der stadig findes tortur i verden. Vi har ikke vundet kampen for at få udryddet torturen og dens uvæsen - endnu.

Omkring 4000 kilometer herfra bliver tusinder af syrere mishandlet i Assads torturfængsler, til skræk og advarsel for de tilbageværende civile, der uforskyldt bliver fanget mellem regeringshæren og oprørene. Lidt over 2000 kilometer væk, i Makedonien, er der forlydender om politibrutalitet, tæsk og nedværdigende behandling af de mennesker, der netop flygter for at undslippe horrible overgreb i hjemlandet.
Og her i Danmark er myndighederne talrige gange blevet kritiseret af FN’s Komité mod Tortur, fordi vi her i landet ikke dokumenterer, hvad asylansøgerne egentligt har været udsat for før de kom til Danmark – og dermed risikerer at sende dem tilbage til de overgreb, de er flygtet fra.

Kampen mod tortur, nedværdigende og umenneskelig behandling kan til tider minde om et sisyfosarbejde.

Så hvorfor bliver vi ved? Hvorfor ikke kaste håndklædet i ringen og indse, at vi mennesker aldrig lærer at behandle hinanden ordentligt og værdigt?

Vil vi nogensinde nå et punkt, hvor al tortur er udryddet, eller i det mindste isoleret til få, enkeltstående tilfælde, der straks tages hånd om? Nej, formentlig ikke. Det er desværre nok lige så utopisk som at forestille sig en verden helt uden konflikter, kriminalitet og korruption. Men betyder det, at kampen ikke er værd at kæmpe? På ingen måde.

Vi tror på, at der for hvert menneske, vi rehabiliterer, for hver en læge, vi træner i dokumentation af tortur og for hver fængselsbetjent vi underviser i ordentlige fængselsforhold, skabes mindre menneskelig smerte og lidelse, både nu og i fremtiden. Det er i sig selv det hele værd, og dermed nogle af de små skridt, der engang ender med at være med til at gøre den store forskel.

Og selvom arbejdet er tungt, bliver vi hver dag inspireret til at fortsætte. Inspireret af den traumeramte unge mand, der møder ind til behandling med et stålfast mål om at komme ud på den anden side som en bedre far og kæreste. Inspireret af den jordanske advokat og aktivist, der sætter livet på spil for torturofre og voldsramte kvinder i det samfund hun lever i. Inspireret af vores frivillige og vores støttemedlemmer, der gang på gang skænker både tid og ressourcer til den fælles kamp for værdighed og menneskerettigheder!

Så i dag fejrer vi vores 35 års arbejde med glæde og stolthed. Vi er så glade for, at der stadig findes ildsjæle, der er parate til at ofre tid og ressourcer på at forsøge at sikre, at alle har ret til at leve et liv fri for tortur og umenneskelig behandling. Sammen gør vi en forskel! Kampen mod tortur kræver blod, sved og tårer, og i DIGNITY giver vi aldrig op!

KOMMENDE EVENTS

No Events are found.