Året der gik

Menneskerettigheder under pres, et farvel til en pionér og historisk hæder til DIGNITY. 2017 har givet anledning til både bekymring og glæde. Direktør Karin Verland tager et tilbageblik.

Sidste år skrev jeg, at de mest basale menneskerettigheder var under pres fra både vestlig- og ikke-vestlig side. Her på falderebet for 2017 må jeg desværre konstatere, at det stadig gør sig gældende.

Samarbejdspartnere i Asien, Mellemøsten og Nordafrika melder om stadigt sværere arbejdsvilkår. Menneskerettigheder bliver nedprioriteret til fordel for sikkerhedspolitik og under påskud af terrorbekæmpelse. Partneres arbejde bliver indskrænket. I Egypten bliver det ligefrem forsøgt lukket ned. Også i vores egen andedam er menneskerettighederne gang på gang blevet diskuteret og omtalt som et irritationsmoment, ja næsten som en klods om benet for politikerne i år. Noget, der skaber problemer.

Det giver anledning til bekymring. Troen på, at alle mennesker fortjener at blive behandlet med et vist mål af værdighed er under pres. Troen på, at der bør være helt klare grænser for, hvordan vi behandler hinanden som mennesker er under pres. Troen på, at det faktisk kommer os alle til gavn, hvis alle menneskers basale rettigheder bliver respekteret er under pres. Det er et pres, vi må og skal stå imod, hvis vi ønsker positiv udvikling, sunde demokratier og stabilitet i verden.

Vi fortsætter kampen sammen med vores partnere og jer, vores følgere og støtter. I år har vores dygtige behandlere vanen tro hjulpet flere hundrede mennesker, både voksne og børn, her fra rehabiliteringsklinikken i København. I felten ligeså, hvor vi blandt andet har underskrevet ny samarbejdsaftale med det Marokkanske Justitsministerium, der ønsker at kapacitetsopbygge deres dommere og anklagere med torturforebyggelse for øje. DIGNITY-forskning omkring børnesoldaters resiliens, og hvordan fortrængning kan være en sund og nyttig reaktion har skabt debat i medierne. Og så har vi kunnet glæde os over to flotte genvalg for vores repræsentanter i hhv. FN’s komité mod tortur og Europarådets komité til forebyggelse af tortur. I sommers gæstede mange tusinde danskere vores en-dagsfestival i Kongens Have ved den årlige DIGNITY Day, hvor Annisette i spidsen for The Savage Rose blandt andet gav koncert. Generelt mødte rigtig mange danskere op til vore events i løbet af året, senest ved det udsolgte foredrag med krigsfotograf Jan Grarup i Operaen. Tak til alle, der har været en del af arrangementerne.

2017 blev også året, hvor vi måtte tage afsked med en nær ven og pionér – professor og læge Bent Sørensen. Han var en af foregangsmændene indenfor rehabiliteringen af torturofre, og han brugte de sidste 40 år af sit liv på at kæmpe for torturofres rettigheder over hele verden. Han blev 93 år.

DIGNITY fyldte 35 år i år og det blev traditionen tro fejret med uddelingen af DIGNITY Prisen. Den blev i år givet til Mads Krøger Pramming, advokat med speciale i socialret. Pramming er en sand vagthund for dansk retssikkerhed, og han fik prisen for sit utrættelige arbejde for værdighed og retfærdighed for landets borgere, hvoraf nogle er blandt samfundets svageste og mest udsatte. Han var nomineret sammen med den dansk-syriske læge og forfatter Haifaa Awad og journalist og dokumentarist Nagieb Khaja.

Årets højdepunkt kom den 25. november, hvor jeg havde den store ære af at modtage Kronprinsparrets Sociale Pris 2017 på vegne af DIGNITY. Prisen blev givet i anerkendelse af vores arbejde med at rehabilitere herboende flygtninge og forebygge tortur rundt om på Jorden. Vi er dybt taknemmelige, glade og stolte over, at Kronprinsparret har valgt at sætte fokus på og støtte kampen mod tortur med denne pris. Det er en historisk hæder, og det skaber gejst og endnu mere gå-på-mod!

Jeg vil til slut gerne sige tak til alle jer, der på den ene eller anden måde har støttet os i år. Enten som frivillig, som bidragsyder, eller som gæst ved vores events. Vi håber, at se jer igen til næste år!

Godt nytår!

KOMMENDE EVENTS

No Events are found.