70-året for FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder

Den 10. december 2018 markerer og fejrer vi 70-året for FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder. Vi inviterer til panelsamtale med fire inspirerende menneskerettighedsaktivister fra Mellemøsten og Nordafrika, og så kommer den anerkendte danske krigsfotograf Jan Grarup og viser os en række af sine billeder. 

Foto: Jan Grarup. 

Verdenserklæringen blev skabt på baggrund af 2. Verdenskrigs rædsler, og nedskrevet i et forsøg på at beskytte det enkelte menneske mod overgreb fra stat og autoritære institutioner. På trods af, at kampen for menneskerettigheder har været præget af tilbageskridt, udfordringer, voldelige konflikter, krige og krænkelser, er der også opnået store fremskridt siden 1948.

Og disse fremskridt er ikke opstået ud af den blå luft – fremskridtet er drevet af mennesker, både lokalt, nationalt og internationalt, der ser menneskerettighederne som mere end en erklæring nedfældet på papir. Menneskerettighederne er en overbevisning som aktivister og forkæmpere dagligt risikerer alt for at beskytte og udbrede. De har viet deres liv til at forbedre vilkårene for andre mennesker – fordi menneskerettighederne fortæller os, at alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder.

Vi har inviteret fire garvede og inspirerende menneskerettighedsaktivister fra Mellemøsten og Nordafrika til København, hvor de i en panelsamtale ledet af Politikens Marcus Rubin vil fortælle om sejre, nederlag og udfordringer - og om det håb, der får dem til at blive ved.

Og så kommer den anerkendte danske krigsfotograf Jan Grarup og viser os en række af sine billeder. På sine rejser har Grarup set helt umenneskelige ting, men han har også set håb, og dét er omdrejningspunktet for aftenens talk, hvor han fortæller om det enkelte motiv, men også om den rolle håbet spiller i hans virke som fotograf og som øjenvidne til verdens krige og katastrofer.

Paneldeltagere:

Paula Yacoubian er libanesisk aktivist og politiker med armenske rødder. Hun er en stærk fortaler for miljøbeskyttelse, kvinders rettigheder og udsatte gruppers rettigheder i det libanesiske samfund. Før sin politiske karriere var hun kendt som journalist og tv-vært. I 2015 blev hun tildelt en plads i Verdensbankens ekspertpanel for diversitet og inklusion. I maj 2018 vandt hun en plads i det libanesiske parlament, hvilket gør hende til én af kun seks kvindelige parlamentsmedlemmer i landet.

Messaoud Romdhani er en ledende fortaler for menneskerettigheder og demokrati i Tunesien. Under Jasmin-revolutionen i landet i 2008 var han talsperson for den komité, der støttede oprøret i den sydlige mineregion Gafsa. Som frontfigur protesterede han mod diktator Ben Alis undertrykkende regime. Messaoud Romdhani er grundlægger og idag præsident for det Tunesiske Forum for Økonomiske og Sociale Rettigheder (FTDES) og medlem af Euromed Rights Bestyrelse.

Eva Abu Halaweh er advokat og menneskerettighedsforkæmper. I over 20 år har hun arbejdet for at styrke respekten for menneskerettigheder i Jordan. Hun er direktør og medgrundlægger af NGO’en Mizan Law Group for Human Rights, der tilbyder gratis juridisk hjælp til ofre for vold og tortur. Eva Abu Halaweh blev i 2011 tildelt æresbeviset ”International Women of Courage” af det amerikanske Udenrigsministerium.

Moataz El Fegiery fra Egypten har over 16 års erfaring fra arbejdet som menneskerettighedsforkæmper og researcher i Mellemøsten- og Nordafrika. Han er bestyrelsesmedlem i Cairo Institute for Human Rights Studies og Euromed Rights, og MENA-koordinator for organisationen Front Line Defenders, der arbejder for at beskytte udsatte menneskerettighedsaktivister i hele verden. Han har en ph.d. i jura fra SOAS, University of London.

De taler alle engelsk.

Organisator: Politiken Live.

Aftenen er blevet til i et samarbejde mellem DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur, Institut for Menneskerettigheder, Euromed Rights, og EuroMeditteranean Foundation of Support to Human Rights Defenders. Organisationernes arbejde er støttet af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram.

  • Mandag 10. december kl. 19.30
  • Pressen, Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
  • Pluspris 50 kr.
  • Pris uden abonnement 100 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

 

HAR DU LYST TIL AT DELTAGE?

KOMMENDE EVENTS

No Events are found.