VI HJÆLPER FLYGTNINGE MED AT REJSE SIG EFTER TORTUR

Vores læger, psykologer, fysioterapeuter og socialrådgivere i København og partnere ude i verden møder hver dag på arbejde for at hjælpe flygtninge med psykiske lidelser og deres familier med at få livet tilbage.

Vi har brug for din støtte til at hjælpe flygtninge med at rejse sig efter krig, flugt og tortur. Her på siden kan du læse mere om vores arbejde og læse mere om, hvordan du kan melde dig ind i kampen mod tortur .

DANMARK

Mindst 30 procent af alle flygtninge i Danmark lider af PTSD og angst efter skader fra krig, flugt og tortur.

Du møder dem nok i bussen eller i toget. Måske er det en person, som er dårligt gående, fordi han er blevet pisket under fødderne i en kælder på en politistation. Måske er det person, der undgår øjenkontakt, fordi hun er blevet knækket under tortur.

Fælles for dem er, at deres ar ofte er usynlige.

Men i DIGNITY kender vi deres historier. De er blevet fængslet og udsat for tortur for at gå med i en demonstration, eller fordi de tilhører en minoritet.

De bærer dybe psykiske ar fra krig, hvor de har set venner, naboer og familiemedlemmer forsvinde for aldrig at høre fra dem igen. De har set deres partner, ven eller barn drukne i Middelhavet på flugt fra krig.

De har brug for støtte til at rejse sig igen.

Mange ved desværre ikke, at der er hjælp at hente. Og for hver dag, der går uden behandling, forværres deres symptomer - især under corona, hvor mange er plaget af angst og ensomhed.

Den gode nyhed er, at hjælpen findes, og at de kan få det bedre.

Sådan behandler vi flygtninge med psykiske skader

I 1982 blev vi grundlagt af den verdenskendte læge Inge Genefke. Vi var et af de første centre i verden, som hjalp og behandlede torturoverlevere.

Siden er vores læger, psykologer, fysioterapeuter og socialrådgivere dagligt mødt ind i vores klinik i København for at hjælpe flygtninge med psykiske lidelser og deres familier med at få livet tilbage.

Det er mennesker, som har brug for vores og din hjælp til at opbygge en ny tilværelse for dem selv og deres familier.

Mød nogle af vores behandlere. Klik PÅ + for at læse NOGLE PATIENThistorieR

For flygtninge med psykiske lidelser kan en simpel kop kaffe være en uoverskuelig opgave

Jeg glemmer aldrig denne mand. Han var klar til at give slip på livet, men så kæmpede han

..jeg havde aldrig troet, at hun ville dukke op i bassinet igen efter den dag. Men jeg tog fejl.

Når han kiggede ned i havet, så han ikke vand længere, men blod

Mød torturoverleveren, Dady Maximo

filmmager, videoblogger, forfatter, modedesigner, lagermedarbejder og torturoverlever

Den 12-årige Dady de Maximo Mwicira-Mitali så fra vinduet sin mor komme løbende hjem fra det lokale indkøbscenter med rædslen malet i ansigtet. Det var torsdag den 7. april 1994.

Inde i huset bad moren en hastig bøn til Jomfru Maria, inden hun instruerede børnene om at gemme sig i familiens bananplantage.

Folkedrabet på tutsierne var begyndt. Ikke alle i familien skulle overleve det. Og de, der gjorde, blev mærket for livet.

Læs hele Dadys historie her

 

Mød torturoverleveren, Majid Kanan

beboerrådgiver og torturoverlever

Han kommer oprindelig fra byen Basra i det sydlige Irak. Han er ikke selv religiøs, men har engageret sig i venstreorienterede grupper i Irak, mens Saddam Hussein sad ved magten.

Som skoleelev i 1970’erne kom Majid med i illegalt arbejde med at udgive blade og organisere elever og studerende imod diktaturet.

»Det var livsfarligt, men omstændighederne gør nogle gange, at man må involvere sig, når man ser så meget elendighed og uretfærdighed«, siger Majid.

Læs hele Majids historie her

 

Krigstraumer rammer hele familier

Når vi behandler traumatiserede flygtninge, øger vi ikke kun deres sundhed. Vi øger også deres muligheder for at varetage et arbejde og skabe et bedre liv.
Behandlingen har også positiv virkning på børnene i familierne og deres muligheder for at trives i børnehaven, skolen og foreningslivet.

Det er ikke svært at forstå, at man som barn påvirkes, hvis mor eller far dagligt føres tilbage til torturkamrenes rædsler, og deres skrig fra mareridt vækker huset hver nat. Vores psykologer møder dagligt børnene i vores behandlingsrum. F.eks. drengen, som forlader sine kammerater i hvert frikvarter for at ringe til sin mor – bare for at høre, om alt er i orden.

Eller barnet, som gemmer sig på toilettet, hver gang han hører en bil med udrykning, fordi hans far besvimer, når han hører politisirener, fordi de minder om krigen. Når vi ikke forebygger med traumebehandling, får det vidtrækkende konsekvenser for disse børns hverdag og trivsel.

 

Ubehandlede traumer rammer børn hårdt

Børn af flygtninge med traumer har høj risiko for at udvikle psykiske lidelser. Ubehandlede traumer rammer nemlig ikke kun torturoverlevere selv,
men griber også fat om anklerne på deres børn.

Det fortæller tre voksne børn af torturoverlevere om her.

INTERNATIONALT

 

Vi behandler ikke kun flygtninge i Danmark.

Vi er også til stede i flere lande, hvor vi træner lokale professionelle og frivillige, så de selv kan behandle og støtte børn og voksne, som er flygtet fra krig og tortur. Og behovet har aldrig været større.

I dag er 80 millioner mennesker fordrevet fra deres hjem på verdensplan. Heraf er godt 26 millioner på flugt uden for deres eget land.

Tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, viser, at i dag lever mere end hvert femte menneske påvirket af krig med en sindslidelse. Det er tal, som vinder om et akut behov for handling.

 

 

 

Psykiske lidelser rammer flygtninge hårdt

Vores forskning har vist, at syriske flygtninge er en særligt udsat gruppe, hvor 43 procent lider af PTSD, 40 procent af depression, og 26 procent har angst.

Borgerkrigen i Syrien siden 2011 og flygtningenes oplevelser af drab og nedskydninger samt tortur i fængslerne kan være årsager til, at netop syriske flygtninge tilsyneladende er særlig hårdt ramt.

Flygtninges psykiske lidelser betyder i mange tilfælde, at de er ude af stand til at passe et arbejde, gå i skole eller bare gøre helt dagligdags ting, som er selvfølgelige for de fleste mennesker. Mange af dem lever i flygtningelejre eller under dårlige forhold i slumområder. Kun de færreste har adgang til behandling for deres psykiske problemer.

Når man har så dybe ar på krop og sind, er det svært at komme videre i livet uden professionel hjælp.

Vi samarbejder med lokale partnere

DIGNITY træner og underviser lokale psykologer, fysioterapeuter og andre behandlere i at støtte traumatiserede flygtninge i lande som Syrien, Jordan, Libanon, Yemen, Tunesien, Irak.

Vi arbejder på at give vores partnere de bedste redskaber og den nyeste viden til at hjælpe traumeramte til at fungere bedre i dagligdagen og deltage i samfundslivet gennem f.eks. uddannelse og arbejde.

Smerter efter tortur kan være ubærlige og medføre, at man ikke kan bevæge sig som før. At række ud efter mælken i køleskabet, spille bold med ens barn eller gå op ad trappen bliver nu en daglig kamp.

Her hjælper vores partnerorganisationer flygtninge med at genvinde en aktiv hverdag på trods af kroniske smerter, PTSD og stress.

Vores partnere i Jordan er til stede i verdens største lejr for syriske flygtninge, Zaatari, hvor der bor omkring 80.000 flygtninge. Her behandler deres fysioterapeuter og psykologer flygtninge med fysiske og psykiske skader fra krigen i Syrien

I Libanon rykkede vores lokale samarbejdspartnere hurtigt på gaderne med psykisk førstehjælp, da eksplosionen i august dræbte over 200 mennesker og sårene 6.500.

MØD nogle af vores SAMARBEJDSPARTNERE

Mennesker kan hele efter grusomme oplevelser

Den psykosociale hjælp er afgørende for, at traumeramte flygtninge kan være der for deres børn, partnere og lokalsamfund.

Rettidig behandling skaber også bedre forudsætninger for, at de en dag kan være med til at genopbygge deres land, når krigen er overstået og undertrykkelsen ophørt.

Mennesker er modstandsdygtige og kan med den rette støtte også hele fysiske og psykiske skader efter borgerkrige, tortur eller en farefuld flugt.
Men det forudsætter, at behandlingen er tilgængelig.

Vi arbejder for at den hjælp altid er tilgængelig for de flygtninge, som har allermest brug for hjælpen. Derfor træner og støtter vi lokale psykologer, læger og fysioterapeuter, som er helt tæt på de krige og konflikter, som flygtninge lever under eller er flygtet fra.

Det er et arbejde, som vi er stolte af, og som vi håber, at du vil støtte.

Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte DIGNITYs fundraisingafdeling på fundraising@dignity.dk