
Familiebehandling ved traumerelateret vold
Behandling af børn, unge og deres forældre i traumatiserede, voldsramte familier med flygtningebaggrund
Hjælp til voldsramte familier med flygtningebaggrund
DIGNITY har udviklet en behandling, der er særligt målrettet den traumerelaterede vold, som kan opstå i familier med flygtningebaggrund. Behandlingen har til formål at stoppe traumerelateret vold i familier med flygtningebaggrund, bringe børnene i positiv udvikling og øge familiens trivsel. Der arbejdes med forældrenes evne til at drage omsorg for deres børn, på etablering af nye kommunikationsmåder og på at få aggressioner og vrede under kontrol. Børn under 18 år og deres familie kan tilbydes behandling, når mindst et familiemedlem har været udsat for traumer som krig, forfølgelse, fængsling og/eller tortur, eller er sekundært traumatiseret pga. opvækst med traumatiserede flygtningeforældre, og der på denne baggrund udøves fysisk og/eller psykisk vold i familien.
Målgruppe
Behandlingen tilbydes både familier, hvor én eller begge forældre udøver/har udøvet vold over for deres børn, samt familier hvor det er børnene, der er voldelige over for forældre eller søskende. Familien skal have opholdstilladelse i Danmark. Med fysisk og psykisk vold menes en handling eller trussel, der - uanset formålet, skader en anden persons integritet, eller som skræmmer, smerter eller skader personen - uanset om personen er et barn eller en voksen. Volden kan have samme effekt på andre personer, der overværer eller overhører handlingen. Handlingen overskrider desuden samfundets love og normer.
Behandlingsforløb
Forløbet er gratis og varer typisk 10 – 12 måneder og indeholder individuel traumebehandling til børn og voksne i familien, parterapi og familieterapi. Der vil altid være samarbejdsmøder og netværksmøder med de professionelle omkring familien, samt en afsluttende rapport. DIGNITY sørger for tolk. Eventuelle transportudgifter dækkes af kommunen.
Henvisning
Læger kan henvise direkte til behandlingen ved at udfylde vores henvisningsskema.
Kommuner kan anmode egen læge om at henvise til behandlingstilbuddet.
Vi ser ofte at forskellige aktører i familiens professionelle netværk (kommunale sagsbehandlere, integrationskonsulenter, sundhedsplejersker, PPR-psykologer m.fl.) bliver opmærksomme på voldsproblematikker i familierne, og ønsker at opfordre familiens læge til at henvise til behandling. I disse tilfælde er det en god idé, at kommunen laver et oplæg til familiens/barnets læge med vigtige baggrundsoplysninger. Dette kan gøres ved at udfylde skemaet kommunalt oplæg til henvisende læge.
Behandlingen er gjort mulig med støtte fra blandt andet A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Bikubenfonden.
Læs en uddybende artikel om projektet på A.P. Møller Fondens hjemmeside.
Kontakt
Ved spørgsmål omkring behandlingsforløbet og henvisningsmuligheder kontakt da DIGNITY på:
Projektleder, Sara Vinsteen
Henvisning Du kan læse mere om, hvordan du henviser her.
Relaterede projekter
Til fremme af sunde og velfungerende familier i Sydafrika
Projektet har til formål at sikre adgang til professionel rehabilitering for familier ramt af tortur og anden grusom og umenneskelig behandling i Sydafrika og på det afrikanske kontinent.
KOMPAS – Tidlig indsats til nyankomne flygtninge (afsluttet 2018)
Fra rehabiliteringsklinikken ved vi, at alt for mange flygtninge døjer med ubehandlede traumer efter krig, fængsling og tortur. Det har store menneskelige omkostninger, ikke kun for det enkelte menneske, men også for vedkommendes familie og hverdagsliv.
Effektstudie af tværfaglig rehabilitering for torturerede og traumatiserede flygtninge
Formålet med studiet er at evaluere effekten af det eksisterende tværfaglige rehabiliteringsforløb hos DIGNITY. Hypotesen er, at de svært traumatiserede klienter profiterer af en tværfaglig rehabilitering, hvor såvel psykiske, somatiske, som sociale problemer afhjælpes på en helhedsorienteret måde.